Publikováno Napsat komentář

Pozor na opravy

Nechci úplně rozebírat, jestli stav bankovek měnit nebo ne a do jaké míry. Záleží třeba na tom, jak odborně je úprava prováděna, za jakým účelem a jestli tuto skutečnost bude vědět případný kupující. Což je část, na kterou bych se teď rád zaměřil.

Myslím, že pokud je prodejce solidní a o rozsáhlejších úpravách ví, měl by na ně alespoň upozornit (viz obrázek níže).


Podobné bankovky mohou být i v pouzdrech PMG (Paper Money Grading ). Zatím jsem viděl jen bankovku s drobnou „opravou“, ale na hodnotící stupni PMG dostala vysokých 62 bodů a označení uncirculated, což mě překvapilo. Každopádně, na zadní straně pouzdra byla uvedena poznámka „Minor Repairs“ (drobné opravy) a to je přesně to, co je potřeba nepřehlédnout.

Hodnotící stupnice PMG: https://www.pmgnotes.com/paper-money-grading/grading-scale/
Popis a způsob označování: https://www.pmgnotes.com/paper-money-grading/holder-label/


Podrobnější prohlídka 5 Kč 1919

Pokud máte k dispozici jen jedinou fotku (i ve slušné kvalitě) a potřebujete přesněji určit stav, je to málo. Pokud bankovku nemáte ve sbírce a dobře jí neznáte, pokuste se alespoň najít stejný kus k porovnání (ideálně v top stavu i nějaký oběhový). Pomůže vám to při porovnávání barev, papíru, velikosti, přehybů a jiných detailů.

Zkoumaná státovka 5 Kč 1919.
5 Kč 1919 ve stavu UNC (pro porovnání).

Na státovce můžete vidět šedý papír, ale i světlejší fleky a body (obrázek níže). Někdy je to znečištěný papír a jindy třeba nekvalitní fotografie. Pokud to dokážete vyloučit a světlé fleky budou výraznější, je vhodné prohlížet dále a důkladněji.

Porovnání okrajů a barvy papíru.

Na státovce dále zaujme např. svislý přehyb, který dost čistý (světlý). Černá čárka v levém horním rohu může být natržení papíru. Vodorovný přehyb v pravé části zase působí dost výrazně a může se jednat také o natržení. Ve spodní části je svislý přehyb výraznější a okraj křivý, což také stojí za pozornost. Pravý spodní roh vypadá na této fotce mírně poškozený a nebudí zvláštní pozornost. Doporučuji ho více prohlédnout na fotce další.

Vyznačení některých podezřelých míst, u kterých je vhodná další prohlídka.

Fotka proti světlu, pokud je poctivě udělaná, může prozradit opravdu hodně a je pro odhalení rozsáhlejších oprav velice důležitá! Více prohlédněte podezřelá místa a dobře se podívejte na okraje. Ta místa, kde světlo prochází, byla špatná a takhle jsou často vidět!
Pohled proti světlu také odhalil např. mastnou skvrnu v pravé části. Tímto způsobem můžete často najít i další přehyby, které nečekáte.

Důležitá fotka proti světlu.
Vyznačení některých nalezených vad, při prohlídce proti světlu.

Fotka proti světlu pod ostrým úhlem je také důležitá, pokud hledáte případné slabé přehyby a nerovnosti. Podstatnější je však při prohlídce kvalitnějších bankovek, kdy je nutné odhalit i velice drobné vady. Zde už jen doplňuje dřívější zjištění a ukazuje navíc nedokonalé hrany papíru (roztřepení).

Fotka proti světlu pod ostrým úhlem.

No, doufám, že to některým pomůže nebo usnadní rozhodování před nákupem. Pokusím se postupně přidat ještě nějaký další popis a galerii, kde budou vidět i jiné kusy. Pokud máte vy nějaké fotky, postřehy, tipy, klidně se podělte a dejte prosím vědět přes kontaktní formulář https://www.binfo.cz/kontakt/ .

Ještě musím doporučit vlákno, ve kterém najdete podobné téma, zkušenosti i upozornění od jiných sběratelů.
http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/omlazovaci-kury-pred-a-po-33824

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *